Job Shadowing nauczycieli ZSE w Hiszpanii !

Dodano:

W ramach akredytowanego projektu ERASMUS+ nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000061831 realizowanego przez Zespół Szkół Elektronicznych nauczyciele naszej Szkoły w zajęciach obserwacyjnych Job Shadowing w Centrum Szkolenia Zawodowego Instituto INTER w Walencji w Hiszpanii. Staż zawodowy odbył się w dniach od 15 do 19 maja 2023 i został zorganizowany we współpracy ZSE z instytucją partnerską ESMOVIA - Sistema Practices S.I. W szkoleniu brali udział nauczyciele przedmiotów elektronicznych i informatycznych: mgr inż. Paweł Głowacki, mgr inż. Adam Mandzelowski, mgr inż. Zbigniew Niedbała, mgr inż. Monika Różak, mgr inż. Krzysztof Stec.

Podczas szkolenia nauczyciele ZSE zapoznali się z organizacją i prowadzeniem szkoleń zawodowych w Centro de Formación Profesional Instituto INTER prowadzącym kursy i szkolenia zawodowe dla około 2300 osób min. z zakresu elektryki, automatyki, sieci przemysłowych, automatyki, gier video, motoryzacji, opieki zdrowotnej. Nauczyciele poznali hiszpański system kształcenia i szkolenia zawodowego, stosowane metody i środki dydaktyczne, system oceniania i egzaminowania. Obserwowali zajęcia dydaktyczne prowadzone przez hiszpańskich trenerów. Poznawali stosowane metody i narzędzia kształcenia, standardy szkoleń. Prowadzili dyskusje dotyczące przebiegu procesów szkoleniowo-dydaktycznych oraz dostosowania kształcenia do wymagań współczesnego rynku pracy.

Udział w stażu umożliwił nauczycielom ZSE pogłębienie znajomości języka angielskiego, poznanie podstaw języka hiszpańskiego. Poszerzyli również wiedzę na temat codziennego życia Hiszpanów, ich historii, kultury i zwyczajów. Miejsce stażu – Walencja, było doskonałą okazją do poznania wielu atrakcji 3-go co do wielkości miasta Hiszpanii. Zarówno Starego Miasta z  jak również nowoczesnego Miasta Nauki i Sztuki (Ciudad de las Artes y las Ciencias), które połączone są uroczymi uliczkami i ogrodami powstałymi w dawnym korycie rzeki Turii. Walencja to też bardzo ważne miejsce jeśli chodzi o kuchnię. Nauczyciele poznali smak churros, napoju horchata, czy tradycyjnej potrawy paella valenciana bazującej na ryżu uprawianym na polach w pobliżu niedaleko położonego jeziora Albufera, gdzie odbyli rejs łodzią.